Pepparkakstårta

Kommentera
Nu när det närmar sig jul vill ja tipsa om en julig och god tårta, med mjuk pepparkasbottnar, cream cheese frosting med lingon och spacklad i vanlig cream cheese frosting. Med orginalrecept från Linda Lomelino och lite egna ändringar.

Pepparkakstårta med cream cheese
 
 
 

Pepparkakskrydda
4 tsk mald kanel
4 tsk mald ingefära
3 tsk nymortlad kardemumma
3 tsk nymortlad kryddnejlika

Blanda alla ingredienser i en burk, det blir en del över så spara det till nästa gång du vill baka pepparkaka, eller använd det om du vill göra någon annan slags kaka lite juligare.

Mjuk pepparkaka
4 1/2 dl (270 g) mjöl
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
4 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk pomeransskal
2 stora ägg
1 1/2 dl (100 g) ljust muscovadosocker 
1 dl ljus sirap
125 g smör
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk

Sockrade tranbär
Färska tranbär 
1 äggvita
Strösocker, att rulla bären i

Cream cheesefrosting
150 g mjukt smör
3 – 3 1/2 dl (180 – 210 g) florsocker
200 g cream cheese, kall

(100 g rårörda lingon)

 


Mjuk pepparkaka
1. Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla tre bakformar som är 15 cm i diameter (eller baka i omgångar i samma form).
2. Vispa samman mjöl, bikarbonat, salt, pepparkakskryddor och pomeransskal i en skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och muscovadosocker pösigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt rörsockersirap och vispa till en jämn smet. 4. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölk och grädde.
5. Vispa i mjölblandningen och smörblandningen i smeten i omgångar. Vispa tills smeten precis går ihop och är klumpfri.
6. Fördela smeten mellan formarna och grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Testa med en provsticka att bottnarna är färdiggräddade innan du tar ut dem ur ugnen. Låt svalna 15 minuter i formarna, stjälp sedan upp dem på ett galler för att svalna helt.

Sockrade tranbär
1. Häll strösocker i en skål. Doppa tranbären i äggvita och lägg dem på en bit hushållspapper för att rinna av lite.
2. Rulla tranbären i strösocker, lägg dem på en tallrik och låt stelna 30 minuter.
 
Cream cheesefrosting
1. Vispa smöret ljust och krämigt, cirka 2 minuter.
2. Tillsätt florsocker och fortsätt vispa tills frostingen är riktigt ljus och fluffig, cirka 3-5 minuter.
3. Tillsätt cream cheese och vispa tills frostingen är slät.
4. Lägg över en del av frostingen i en skål och tillsätt lingonen.
 
 
 
Lägg en botten på en tårtbricka. Spritsa en rand längst med kanten på botten med cream cheesefrosting utan lingon. Innuti ringen spritsar du nu i lingnfrostingen - eftersom den är lite lösare så blir frostingen utan lingon som ett lås för lingonfrostingen så den inte rinner ner längst med tårtan. Lägg sedan på nästa botten och upprepa. Spackla sedan tårtan med resterande cream cheesefrosting utan lingon och dekorera med dom sockrade tranbären.