Pepparkakstårta med cream cheese

Pepparkakskrydda
4 tsk mald kanel
4 tsk mald ingefära
3 tsk nymortlad kardemumma
3 tsk nymortlad kryddnejlika
Blanda alla ingredienser i en burk, det blir en del över så spara det till nästa gång du vill baka pepparkaka, eller använd det om du vill göra någon annan slags kaka lite juligare.
Mjuk pepparkaka
4 1/2 dl (270 g) mjöl
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
4 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk pomeransskal
2 stora ägg
1 1/2 dl (100 g) ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
125 g smör
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
Sockrade tranbär
Färska tranbär
1 äggvita
Strösocker, att rulla bären i
Cream cheesefrosting
150 g mjukt smör
3 – 3 1/2 dl (180 – 210 g) florsocker
200 g cream cheese, kall
Mjuk pepparkaka
1. Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla tre bakformar som är 15 cm i diameter (eller baka i omgångar i samma form).
2. Vispa samman mjöl, bikarbonat, salt, pepparkakskryddor och pomeransskal i en skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och muscovadosocker pösigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt rörsockersirap och vispa till en jämn smet. 4. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölk och grädde.
5. Vispa i mjölblandningen och smörblandningen i smeten i omgångar. Vispa tills smeten precis går ihop och är klumpfri.
6. Fördela smeten mellan formarna och grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Testa med en provsticka att bottnarna är färdiggräddade innan du tar ut dem ur ugnen. Låt svalna 15 minuter i formarna, stjälp sedan upp dem på ett galler för att svalna helt.
2. Rulla tranbären i strösocker, lägg dem på en tallrik och låt stelna 30 minuter.
1. Vispa smöret ljust och krämigt, cirka 2 minuter.
2. Tillsätt florsocker och fortsätt vispa tills frostingen är riktigt ljus och fluffig, cirka 3-5 minuter.
3. Tillsätt cream cheese och vispa tills frostingen är slät.
